Choroba Crohna

choroba-crohna_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Choroba Leśniowskiego-Crohna (pomocy!)

Tytuł:Choroba Leśniowskiego-Crohna (pomocy!)
Autor:Kadabra
8.3.2011, 10:45
Witam , bardzo proszę o pomoc. Może ktoś z Was lub Waszych znajomych choruje na taką chorobę na którą cierpię już od 5 lat. Jest to choroba Leśniowskiego-Crohna(nieswoiste zapalenie jelit). Jestem już strasznie wykończona i fizycznie i powoli psychicznie przez tą chorobę. Do tej pory nie wiem jaką dietę powinnam stosować, co mi nie zaszkodzi, jakie leki powinnam brać. Te leki, które biorę od kilku lat nie przynoszą mi żadnej ulgi. Pomogą może na kilka tygodni (jeśli dobrze pójdzie, to na kilka miesięcy). Potem trzeba znowu ustalać leczenie. Może ktoś z paśstwa ma podobne problemy zdrowotne i wie jak z tym walczyć, bo ja już naprawdę nie mam sił. Proszę o pomoc

Autor:rumia
8.3.2011, 15:28
Musisz skonsultować się jeszcze z lekarzami. Moja ciocia też na to chorujesz. Niestety musiała przejść operację, wycięcia kawałka jelita. Miała też robione jakieś badania i wyszło, że ma jakąś bakterię, przez którą choroba się nasila a organizm przestaje reagować na leki. Przez kilka tygodni leczyła tę bakterię antybiotykami i teraz jest jakby lepiej. Niestety nie mam pojęcia jak nazywała się ta bakteria.

Autor:Alicja
9.3.2011, 09:22
wiem co to za choroba. Mam coś podobnego (mniej groźnego)- zespół jelita drażliwego. Obie są obrzydliwe i strasznie wykańczają.

Autor:Milena
9.3.2011, 15:12
Faktycznie jest to ciężka choroba, ale musisz starać się wyleczyć. Na bóle możesz stosować Pyralginę, powinna CI pomóc. Spróbuj jeszcze odwiedzić kilku lekarzy.

Autor:LEO
10.3.2011, 08:33
U mnie początkowo podejrzewano zespół jelita wrażliwego, jednak przeprowadzona kolonoskopia to wykluczyła. Okazało się, że jest to niestety Leśniowski- Crohn. Dodatkowo znaleźli jakieś polipu i wrzody.

Autor:PANNA
10.3.2011, 12:34
Ja też niestety choruję na Crohna. Jest to straszna choroba. Mam ciągle problemy z wagą. Z tego powodu ciężko mi kupić ubrania, ponieważ w szafie mam ubrania w rozmiarach od 32 do 38. Ostatnio jest jednak troszeczkę lepiej. Załapałam się na nowe biologiczne leczenie (RAMICADE).

Autor:
14.3.2012, 10:24
Witam. U mojego męża około dwóch lat temu została wykryta choroba Leśniewskiego-Crohna. Dostał antybiotyk i inne lekarstwa. Objawy ustąpiły w znacznym stopniu, ale niestety ponownie powróciły z zdwojoną mocą. Niestety mąż się podłamał i nie potrafię mu pomóc. Może mógłby ktoś w jakiś sposób pomóc też osobą które mają styczność z chorą osobą? Ta choroba niestety nie tylko wykańcza psychicznie osoby chore, ale też bliskie ich otoczenie:(

Autor:dzastin
24.4.2012, 17:37
Witam, Ponad dwa lata temu wykryto u mnie tę chorobę, przez dłuższy czas chodziłam od lekarza do lekarza i zaden nie wiedział co mi jest,przeszłam wszystkie mozliwe badania, wyniki były ok,ja już byłam wykończona,schudłam ponad 10 kg, wreszcie trafiłam do szpitala odwodniona i wyczerpana, przez poł roku dochodziłam do siebie, brałam sterydy, i inne lekarstwa, to były katorgi które przeszłam, uslyszalam wtedy ze to choroba z którą muszę żyć. Muszę przyznac ze powoli sama odstawilam lekarstwa, i zaczelam myslec pozytywnie,od 1,5 roku zyje normalnie, nie wiem czy to cud, czy choroba ustała, ostatnio znow poczulam bol i powrocily lęki, boże tak się boję zeby ta choroba nie wrocila.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

choroba-crohna_ciekawostki

Ciekawostki

Zespół Marfana
Dotyka on jedną osobę na pięć tysięcy. Jest to choroba genetyczna, spowodowana zmianami piątego oraz piętnastego chromosomu, co z kolei jest przyczyną wadliwej budowy białka tkanki łącznej, obecnej we wszystkich narządach, kościach i wiązadłach.

Czy wiesz, że...

Zespół Aspergera często spotykany pod skrótem ZA lub po angielsku Asperger's Syndrome (AS) - jest to „lżejsza” odmiana autyzmu. Cechy charakterystyczne AS to pewne upośledzenie w sferze uczuciowej i społecznej, trudności w akceptacji zaistniałych zmian, obsesyjne i bardzo pochłaniające zainteresowania typu medycyna, matematyka.

Polecamy

Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona to bardzo przewlekłe schorzenie, które prowadzi do degeneracji ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje to zaburzenia i trudności w czynnościach ruchowych oraz sztywnienie kończyn. Najczęściej pojawia się o osób powyżej 50 roku życia.

Archiwum

Metamizol jest lekiem już tradycyjnym i przechodzącym próbę czasu oraz próbę rzeczywistej wartości leczniczej od 1922 roku, kiedy to po raz pierwszy został użyty klinicznie jako środek przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. W ostatnich latach, obok prac oryginalnych, ukazały się także prace poglądowe, przedstawiające metamizol w świetle nowszych badań i na tle nieprzerwanej dyskusji nad jego miejscem w terapii bólu. Pyralgina zawierająca metamizol koncentruje swoje działanie na zwalczaniu źródła bólu.